Miről szól ez az oldal?

Tanácstalan, hogy milyen sportot űzzön gyermeke, és azt mikor kezdje?

Jó helyen jár, hiszen oldalunkról megtudhatja, hogy:

  • mikor, milyen sportágat érdemes elkezdeni,
  • milyen buktatói vannak a sportágválasztásnak,
  • mi alapján döntsön valamelyik egyesület, szakosztály mellett,
  • milyen edzésmódszer megfelelő gyermeke korosztályának,
  • milyen személyiségű edző kezébe adja gyermekét...

... és még sok más hasonlóan jól hasznosítható, gyakorlati információt megismerhet!

Programunk támogatója

Általános mozgásfejlesztés

Játékos mozgásfejlesztő foglalkozás 5-10 éves korú gyerekek számára.

A foglalkozások helyszíneiről és időpontjairól érdeklődjön a +36 70 622 9953-as mobilszámon!

Kérdése van?

Tegye fel kérdéseit a +36 70 622 9953-as mobilszámon, vagy írjon a centrumse@mailbox.hu e-mail címre, és készséggel válaszolok rájuk.

Még több infót szeretne?

További információkért látogassa meg Egyesületünk hivatalos weboldalát, a www.centrumse.hu címen.

A sport hatása a tanulásra

2011.08.28. 13:18 mitsportoljak

Már a régi görögök is tudták, hogy a test és a lélek nem választható el egymástól. Ép testben ép lélek – hirdették, és ma sincs ez másként. Számtalan tudományos kísérlet, vizsgálat alátámasztotta már, hogy a lelki egészség egyik feltétele az egészséges életmód, azon belül is a rendszeres testmozgás. Éppen ezért olyan fontos, hogy időben cselekedjünk, és már kisgyermekkorban nagy jelentőséget és teret adjunk a mozgásnak!

A kisgyermek fejlődésében, érésében a megfelelő gondoskodás mellett kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Nemcsak az izomzat, tüdőkapacitás és idegrendszer fejlődik a mozgás által, hanem a gyermeknek azon képessége is, hogy hatékonynak tudja magát érezni, ha sikerül egy mozdulat, egy mozgássor által elérnie azt, amit akar. Ez örömmel tölti el, és arra motiválja, hogy újabb mozgásokat, mozgási formákat kipróbáljon.

Az én-fejlődés elengedhetetlen feltétele, hogy a gyermek felfedezze a saját testét, és örömet leljen abban, hogy ezt a testet ő irányítja. A gyermekkori játékok, mozgásutánzók, egyszerűbb gimnasztikai feladatok gyakorlása éppen ezt a képességet tudják fejleszteni. A fáradhatatlan, „örökmozgó” gyerekek nemcsak az energiáikat vezetik le a mozgás által, hanem egyre ügyesebbek lesznek, és egyre inkább megtanulják, hogy mire képesek, és mire nem, így sajátítva el a biztonságos mozgásokat.

A kamaszok köztudottan nincsenek túl jóban a megváltozott testi tulajdonságaikkal - hirtelen növés miatt megnyúlt végtagok - és e miatt ügyetlennek, esetlennek érzik magukat. A testnek szüksége van ebben az életkorban is arra, hogy mozogjon, a léleknek pedig arra, hogy úgy érezze, kontroll alatt tartja a testet. Éppen ezért nagyon sokat tud segíteni a kamaszoknak a rendszeres testmozgás és sporttevékenység, akár csoportban, akár egyénileg végzik.

Fejleszti az akaraterőt, a kitartást, motivációt ad, aminek hiánya a kamaszoknál probléma szokott lenni. A jó közösség segít a megfelelő szocializációban, az edzésen megkövetelt fegyelem és figyelem pedig fejleszti a koncentrációt és tanulási képességeket. Nem véletlen, hogy a rendszeresen sportoló fiatalok jobban képesek teljesíteni az iskolában is, hiszen megtanulták a testükön keresztül, hogy eredményt csak a rendszeres gyakorlással, a kitartással lehet elérni, csodák pedig nincsenek.

Pozitív személyiségfejlődés

A gyermek fejlesztését egységes egészként kell kezelni. A tanulási, játék, sport és verseny élmények által, a helyes kommunikáció és motiválás jelenlétében lehet és kell elérni az optimális fejlődést. 

Az örömteli teljesítést, a szabálykövető versenyzést, a közös siker átélését, kell szorgalmaznia valamennyi oktatással, képzéssel, fejlesztéssel és edzéssel foglalkozó szakembernek. Szünet nélkül dicsérni és buzdítani kell a gyermeket tevékenységeinek végzése közben, így kialakítva a belső motivációt és a pozitív gondolkodást, hozzáállást. Az értékes személyiségtulajdonságok könnyedén megerősíthetők a mesehősök, híres emberek, bajnokok példáinak közvetítése által.

Lényeges, hogy olyan mozgásformát válasszunk gyermekünknek, amely alapvetően örömet okoz a számára. Ne sanyargassuk túl korán teljesítményelvárásokkal, versenyre felkészítő sportági edzésekkel. Annak azonban semmi akadálya, hogy az óvodában, iskolában vagy az edzéseken egymás között versengjenek, ez így természetes! Hagyjuk őket gyereknek lenni, mert az a legfontosabb dolguk, így biztosak lehetünk benne, hogy egészséges kiegyensúlyozott felnőttekké válnak!

komment

süti beállítások módosítása